Podduszam kiszoną kapustę i dodaję makaron. Moja rodzina uwielbia ten jednogarnkowy obiad
Są potrawy, które doskonale smakuję o każdej porze roku. Jedną z nich są dania z kiszoną kapustą. Są niby cięższe, niż te bazujące na świeżych warzywach, jednak mają niepowtarzalny smak. A łatwo zauważyć, że kiszona kapusta dostępna jest w sklepach przez cały rok. I to bardzo dobrze, bo jej smak wprowadza urozmaicenie do letniej diety. W moim domu dużym powodzeniem zawsze cieszy się jednogarnkowe danie z kiszoną kapustą. Robię je chętnie, bo nie ma przy nim dużo pracy, a wszystkim smakuje.
Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
Kiszona kapusta jest przetworem, który ma bardzo wysoką wartość odżywczą. To przede wszystkim zasługa procesu fermentacji, który wzbogaca kapustę w wartościowe, pozytywne bakterie kwasu mlekowego. Doskonale wpływają one na nasz przewód pokarmowy, a także zwiększają odporność. Oczywiście z tych zalet korzystamy wtedy, gdy zjadamy surową kapustę kiszoną. Jednak nawet po obróbce termicznej, kiszona kapusta jest bogata w błonnik, a także żelazo, których zawiera więcej niż kapusta świeża. Produkt ten stanowi też doskonałe źródło witaminy C i K, a przy tym jest niskokaloryczny, co sprzyja szczupłej sylwetce. Kwaśny smak kiszonej kapusty doskonale wpływa na procesy trawienne.
Jak zrobić jednogarnkowy obiad z kiszoną kapustą?
By przygotować jednogarnkowy obiad z kiszoną kapustę, wystarczy poddusić kapustę i ugotować makaron. Kapustę podduszam zwykle z podsmażoną cebulą i kiełbasą, dzięki czemu jest pełna smaku. Potem wystarczy tylko wymieszać oba składniki i chwilę je razem podgrzać.
Przepis: Jednogarnkowy obiad z kiszoną kapustą
Aromatyczna kapusta kiszona z kiełbasą i makaronem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 300 g grubszego makaronu, np. łazanki, penne
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 400 g kiszonej kapusty
- kminek
- majeranek
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówCebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę przesmaż. Dodaj pokrojoną w paski lub talarki kiełbasę, całość podsmaż do lekkiego zrumienienia.
- Duszenie kapustyDo składników na patelni dodaj poszatkowaną, kiszoną kapustę. Składniki razem przesmaż, dodaj kminek, majeranek i pieprz. Podlej odrobiną wody, duś na małym ogniu ok. 20 minut. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem.
- Serwowanie daniaMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź go, wsyp do garnka, dodaj duszoną kapustę. Całość wymieszaj, podgrzewaj kilka minut, często mieszając.
Wskazówka: Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna, wypłucz ją i dokładnie odciśnij.
Czym złagodzić smak kiszonej kapusty?
Kiszona kapusta jest bardzo smaczna, ale dla niektórych jednak zbyt kwaśna. Jeśli chcecie nieco złagodzić jej smak, możecie połączyć ją z kapustą świeżą. Obie doskonale idą ze sobą w parze, a surowa kapusta idealnie przełamuje kwaśny smak kiszonki. To połączenie często jest stosowane przy gotowaniu bigosu, ale sprawdzi się też w innych potrawach.
Poza tym kwaśny smak kiszonej kapusty doskonale też zneutralizuje niewielki dodatek miodu czy cukru. Można też dodać do potrawy trochę jabłka albo suszonych owoców.